Grci ovaj sos jedu na kilogram i zbog toga su jedna od najstarijih nacija: Evo kakav uticaj ima na dugovečnost
Tzatziki sos, Foto: Printscreen YouTube/kuhaj i peci

PAŽNJA

Grci ovaj sos jedu na kilogram i zbog toga su jedna od najstarijih nacija: Evo kakav uticaj ima na dugovečnost

Grci ga jedu na kilogram, a kao što znamo, njihova ishrana je jedna od najboljih na svetu.

Objavljeno:

Tzatziki sos dolazi iz Grčke, gde se služi uz razna jela - i meso i povrće.

Grci ga jedu na kilogram, a kao što znamo, njihova ishrana je jedna od najboljih na svetu. Upravo tome duguju činjenicu da su jedna od najdugovečnijih nacija na svetu. Sos na bazi grčkog jogurta može da se modifikuje, tako da bukvalno svi mogu da uživaju u njemu. Jedna od mogućih alternativa za ljude sa intolerancijom na laktozu, jeste da se pripremi tzatziki od suncokreta.

Zdravstvena svojstva tzatziki sosa

Tzatziki sos ima veliku grupu obožavatelja koji ga cene za savršenu kombinaciju sastojaka, kako po ukusu, tako i po teksturi. Kremasti sos od jogurta u kombinaciji sa hrskavim krastavcem i izražajnim belim lukom prava je poezija ukusa. Pomenuti sastav takođe znači da kultno grčko jelo blagotvorno deluje na zdravlje i blagostanje. Čemu dugujemo blagotvorne efekte? Za njih su odgovorni najvažniji sastojci specijaliteta.

Grčki jogurt - poznat kao prirodni probiotik, savršeno podržava probavni sistem. Pored toga, sadrži i proteine, kalcijum i vitamine B6 i B12. Prema izveštajima naučnika, redovno konzumiranje jogurta može da smanji rizik od razvoja dijabetesa (za 18%) i hipertenzije (20-30%).

Zeleni krastavci - zeleni krastavci daju tzatzikiju hrskav i svež ukus. Ovo povrće sadrži vitamine K i C, kao i kalijum. Krastavci u sosu deluju hidratantno, a regulacijom krvnog pritiska mogu da smanje rizik od nastanka srčanih oboljenja. Pored toga, krastavci su niskokalorični, zbog čega ih jedu ljudi koji brinu o vitkoj figuri.

Beli luk - zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima, beli luk podržava imuni sistem. Nije bez razloga hvaljen kao prirodni antibiotik. Pored toga, beli luk dodat u tzatziki podržava pravilno funkcionisanje srca, a kada se koristi kao uobičajeni sastojak u ishrani, pomaže u smanjenju nivoa holesterola.

Maslinovo ulje - ovaj neizostavni sastojak grčkih specijaliteta može da čini čuda! Zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama, maslinovo ulje blagotvorno deluje na pravilno funkcionisanje celog organizma.

Kopar - može da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi.

Ceđeni sok od limuna - dodavanjem u tzatziki sebi dajemo dozu vitamina C, koji je važan ne samo za imunitet, već i za zdravu, blistavu kožu.

01:37

PSIHOLOG CRNJIN O SVE ČEŠĆEM PROBLEMU SA KOJIMA SE RODITELJI SUSREĆU: Kako svesti upotrebu mobilnih tehnologija na minimum?

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.